Roma Kiemelt

Tíz Tipp Egy Tökéletes Római Városnézéshez

Róma volt valaha Európa legnagyobb, leggazdagabb és legbefolyásosabb városa. Nem meglepő, hogy Róma ma számos ókori műemléknek, múzeumnak és több mint 900 templomnak ad otthont.

Róma olyan város, ahol több nap kell arra, hogy mindent lásson az ember. Hogy őszinte legyek, legalább egy hetet kellene ott töltened, hogy igazán értékelni tudd a szépségét és a történelmét. 3-4 nap alatt is meg lehet nézni a látványosságok nagy részét, de vigyázni kell, ne csapjon rohanásba az egész.

Rómát néha nehéz lehet megszokni. Időnként úgy tűnhet, mintha Róma óvárosa túlzsúfolt lenne az ott élő vagy oda látogató emberekkel.

1. Nagyon sok a turista

Meglepetés! Na jó, annyira mégsem meglepő. Mindazonáltal tisztában kell lenned azzal, hogy Róma népszerű turistacélpont, és erre a tényre érdemes előre felkészülni. Sok nagyszerű fotós kreatív kameratechnikát alkalmazt arra, hogy úgy tűnjön, mintha az üres Colosseumról készítettek volna ideális képet. Emberek, ez a photoshop akcióban.

Roma Zászló

2. Soha ne fogadj el ingyen rózsát egy idegentől az utcán!

Meg úgy egyébként semmit sem. Győződj meg róla, hogy nem tették a táskádba, vagy zsebedbe. Soha ne vedd fel, ha valaki leejti előtted. Sétálj tovább, miután határozottan nemet mondtál. Ha sikerül rávenni, hogy elvedd a virágot, akkor egyből jön az ára is, amit onnantól nehéz visszautasítani.

A “nem” ugyanilyen hatásos az idegesítő eladókra is, akik a főbb látványosságok körül gyülekeznek, és megpróbálják kipakolni a turistáknak a szelfibotjaikat és az esernyőiket. Menet közben egyszerűen mondj “nem”-et minden egyes embernek, akit látsz. Megpróbálnak majd bekeríteni, maradj erős, és haladj tovább.

3. Érdemes tömegközlekedni 3, 7, vagy 30 napos bérlettel

Ha pénzt akarsz megtakarítani, a tömegközlekedés fantasztikus lehetőség. A villamosok kiváló tömegközlekedési eszközök a városban való közlekedésre. Rómában rengeteg buszjárat is van, amikkel könnyű eljutni a különböző látványosságokhoz. A bérlet mindenképp megéri az árát.

4. A Vatikánhoz érdemes reggel elindulni

A turizmus világában a Vatikán jól ismert turisztikai látványosság. Ennek eredményeképpen a város legkisebb országa mindig nyüzsög a látogatóktól. Szerdán és vasárnap azonban még több ember fordul meg a Vatikánban, amikor Ferenc pápa megjelenik a gyülekezetben.

Ha tehát nyugodt élményre vágysz, kerüljd ezeket a napokat. Főszezonban szinte majdnem minden nap hatalmas sorok vannak a Vatikán előtt. Érdemes reggel korán útra kelni, hogy még a tömegek előtt odaérj. Így minimalizálhatod a sorbanállást, és már az Angyalvár tetejéről készítheted a jobbnál jobb fotókat amíg a többiek még sorban állnak.

Róma Colosseum

5. Spórold meg a sorbanállást a Colosseum előtt

Ugyan mi nem vagyunk oda az ún.: ‘skip the line’, vagyis ‘soronkívül’-i jegyekért, mert általában indokolatlanul drágák. Ugyanakkor, Rómában, a Colosseum belépőjéhez megéri megváltani a sorbanállás elkerülésére való jegyeket. Mindössze picivel drágább mint a normális belépő, és akár egy órát is spórolhatunk vele.

6. Rómában sok helyen ingyen feltöltheted a palackodat

A városban számos ivókút található, és a víz a nap bármely szakában ingyenesen használható. Teljesen korlátlan és nagyon finom, Legyen kéznél egy tartalék vizespalack is, hogy szükség esetén feltölthesd. A meleg nyári napokon nagyon jól tud jönni egy-egy korty hideg, frissítő víz.

7. Nem szoktak borravalót adni

Ez azért van, mert a legtöbb étterem alapból felszámítja a szervizdíjat. Mielőtt rendelsz, nézd meg az étlapot, hogy vannak-e rejtett díjak. A coperto (fedezeti díj) és a servizio (szervizdíj) gyakran szerepel az étlapon.

Az étterem egyes költségeit, például az áram- és vízszolgáltatást a fedezeti díj fedezi. Gondolj úgy rá, mintha egy fix árat fizetnél személyenként, amely fedezi az asztalnál való ülés költségeit, ameddig csak akar (1-3 euró).

A felszolgálási díj a pincérek és pincérnők költségeit fedezi. Egyes éttermek az étlapon feltüntetett árakon felül számolnak fel szervizdíjat, míg mások egy átalányszázalékot számítanak fel.

Kávé Róma

8. A reptérről érdemes vonatozni

A Leonardo Expressz repülőtéri vonat a Termini pályaudvarra kb. 14 € a repülőtérről. A helyiek viszont inkább a regionális vonatot választják, mivel az körülbelül feleannyiba kerül. Ugyan kicsivel több idő lesz így bejutnod Rómába, de legalább megúszod olcsóbban. A spórolt eurókon pedig vehetsz valami finomat a Termini pályaudvaron. Ilyenkorra már úgyis megéhezik az ember a repülés és utazás izgalmai után.

9. Egy nagy sál mindig jól jön

Az templomokba való belépéskor a látogatóknak szerényen kell öltözködniük. Tehát, miközben öltözködik, tartsd szem előtt az aznapi terveket.

Ha kint meleg van, és templomba mész, fontold meg, hogy egy nagy sállal takard el a lábad vagy a vállad. Ne legyél az a turista akit a sorbanállás után nem engedtek be a Vatikánba. Öltözz fel rendesen!

10. Próbáld ki az igazi Gealto-t

Amikor Rómában van az ember megéri legalább naponta egy fagyit betolni. Az Olasz fagylaltok isteniek és általában még pisztácia is van.

Hogyan ismerheted fel a jó olasz fagyit? Próbálj meg olyan fagyizót keresni, ahol ‘egyszerű’ a fagylaltok tálalása. Miközben sétálsz, rengeteg helyen fogod látni, ahogy a pultban egymásra tornyosulnak a fagyik, hatalmas hegyeket alkotva. Ezzel csak az a baj, hogy a fagyi önmagában nem képes erre, így extra adalékokkal kell segíteni. Maradj az egyszerűen kinéző fagyinál. Finom lesz hidd el.